Geschreven door:
Robin van Korven
Categorie:
Deel dit bericht

Afgelopen weekend heb ik een onvergetelijke ervaring gehad toen ik het noorderlicht vanuit mijn woonplaats in Noord-Brabant mocht aanschouwen. In dit artikel wil ik mijn fotoverhaal delen, zowel voor jou, de lezer, als voor mezelf – om dit moment vele jaren later opnieuw te beleven. Laten we van start gaan.

Het verhaal achter de foto

Het begon allemaal ongeveer een jaar geleden, toen ik in februari foto’s van het noorderlicht in Nederland op mijn social media tijdlijn zag verschijnen.

  • Albert Dros Noorderlicht
  • Corne Ouwehand Noorderlicht

Voorspellingen Noorderlicht Mei 2024

Geïntrigeerd door dit fenomeen begon ik me erin te verdiepen en installeerde ik verschillende noorderlicht-apps die me zouden waarschuwen wanneer het zich weer zou voordoen. Verder schreef ik me in op de nieuwsbrief van Noorderlichtjagers. Ik was vastbesloten om dit fenomeen een keer vast te leggen in Nederland. Het afgelopen jaar deden zich meerdere kansen voor, maar telkens werden de voorspellingen niet waargemaakt of werd het zicht op het noorderlicht verstoord door bewolking of maanlicht.

Afgelopen week waren de voorspellingen opnieuw zeer optimistisch, met hoge KP-waarden die ik nog niet eerder had gezien. Ook werd hier veel aandacht aan besteed door verschillende nieuwsbronnen. Bekijk deze pagina van Weerplaza voor meer informatie over het ontstaan van noorderlicht.

KP-Index

Mijn enthousiasme groeide, maar door eerdere ervaringen bleef ik toch wat sceptisch. Ik hield de berichten nauwlettend in de gaten en op vrijdag werd ik plotseling zeer optimistisch. De voorspellingen toonden massieve KP-waarden als gevolg van CME’s die de aarde zouden bereiken. KP8 werd voorspeld met een G3- of G4-geomagnetische storm, wat zeer zeldzaam is. Ik heb gehoord dat deze waarden voor het laatst zo’n 20 jaar geleden in Nederland zijn waargenomen. Bovendien leek de weersvoorspelling gunstig te zijn in het zuiden van Nederland, wat natuurlijk als muziek in de oren klonk voor een Brabander zoals ik. Ik had eerder dit jaar al potentiële noorderlichtlocaties met weinig lichtvervuiling verkend, dus ik wist precies waar ik moest zijn. Een handige tool die ik hiervoor gebruikte was Light Pollution Map.

Op locatie in Drimmelen en Heusden

Ik bracht snel mijn maat Travel San op de hoogte en samen besloten we richting een donkere locatie in Drimmelen te gaan, met uitzicht op de Biesbosch en een boom op de voorgrond. Tot mijn verbazing stonden er op deze locatie al meerdere auto’s op de parkeerplaats die hetzelfde idee hadden, maar dat mocht de pret niet drukken. De eerste foto om 23:00 uur was gelijk raak en ik wist niet wat ik zag. De hele lucht gaf meteen een roze gloed op de foto, wat veelbelovend was voor de rest van de avond.

Ik zocht naar een mooie compositie, zette mijn camera op statief en besloot niet meer aan te raken, zodat ik achteraf een timelapse kon maken met de reeks foto’s. Helaas was er toch wat bewolking aanwezig, maar de kleuren in de lucht werden steeds intenser. Daarnaast begonnen onze ogen te wennen aan het donker en begonnen we voorzichtig het noorderlicht met het blote oog waar te nemen. Ons enthousiasme groeide natuurlijk met elk moment. Rond 00:30 uur bereikte het noorderlicht een nieuwe fase, waarin we onze ogen uitkeken. De kleuren werden zo fel dat we geen camera meer nodig hadden om het te kunnen zien. Het noorderlicht strekte zich uit over ons heen en was in alle richtingen te bewonderen. Ik wist niet meer waar ik moest kijken en besloot mijn camera van positie te wisselen om meerdere standpunten vast te leggen.

Dit spectaculaire schouwspel hield nog geruime tijd aan en we genoten van het uitzicht. Ik heb mensen zelfs vóór het hoogtepunt zien vertrekken vanaf de locatie. Na verloop van tijd zwakte het noorderlicht af en trok er wat bewolking over. We besloten terug te keren naar de auto om het opnieuw te proberen in Heusden en later ook in Drunen.

  • Noorderlicht Drunen 2024
  • Noorderlicht Heusden 2024

Ook de avond erna besloot ik op pad te gaan. Hoewel de voorspellingen waren afgezwakt, was er nog steeds een grote kans om het noorderlicht waar te nemen. Samen met mijn vriendin ging ik richting het noorden en combineerden we het vastleggen van het noorderlicht met een ontspannen dagje naar het strand. Ook deze avond was een succes!

Egmond aan Zee Noorderlicht 2024

Een nacht om nooit te vergeten

De afgelopen dagen heb ik ontzettend veel foto’s en video’s voorbij zien komen op social media. Het is prachtig om te zien hoeveel passie en enthousiasme dit natuurverschijnsel teweeg heeft gebracht en hoeveel saamhorigheid er op zulke momenten kan zijn. Het was een bijzondere ervaring om niet snel te vergeten en ik ben blij dat ik deze met succes heb weten vast te leggen! Ik vraag me af of ik ooit weer zoiets zal meemaken hier in Nederland.

Bedankt voor het lezen! En als er vragen zijn, stel ze gerust hieronder :)

Technische instellingen camera

Gebruikte apparatuur in deze video:

  • Canon EOS R
  • Canon RF 15-35mm f/2.8L IS USM
  • Benro Tortoise Statief Kit TTOR24CGX30

Camera-instellingen: f/2.8, 13 seconden belichtingstijd, ISO 1250.

Categorieën: Fotomomenten Tags: , , Gepubliceerd op: 13 mei 2024

Deel dit bericht!

Plaats een reactie