Focus stacking is een fotografietechniek waarbij meerdere foto’s van hetzelfde onderwerp worden gemaakt met verschillende scherpstelpunten. Deze foto’s worden vervolgens samengevoegd tot één afbeelding met een groter scherpstelbereik. Dit kan handmatig worden gedaan door de foto’s samen te voegen in een afbeeldingsbewerkingsprogramma, of automatisch door speciaal ontworpen software. Het doel van focus stacking is om een afbeelding te creëren met een groter scherpstelbereik dan wat normaal mogelijk is met één enkele foto, zodat bijvoorbeeld zowel de voor- als de achtergrond scherp zijn in de afbeelding.
In het Nederlands kan focus stacking dus worden vertaald als “scherpstellen opstapelen” of “scherpstellen stacken”. Het is een handige techniek voor fotografen die willen proberen om een groter scherpstelbereik te creëren in hun foto’s, bijvoorbeeld bij het fotograferen van landschappen, bloemen of andere onderwerpen waarbij het belangrijk is om zowel de voor- als de achtergrond scherp te hebben.
Hoe werkt focus stacking in de praktijk?
In de praktijk werkt focus stacking als volgt:
- Plaats het onderwerp op het statief en stel de camera in op een scherpstelpunt dat dichtbij ligt.
- Neem een foto.
- Verplaats het scherpstelpunt naar een punt verder weg en neem weer een foto.
- Herhaal dit proces totdat u genoeg foto’s heeft genomen om het gewenste scherpstelbereik te behalen.
- Gebruik software, zoals Adobe Photoshop of Helicon Focus, om de foto’s samen te voegen tot één afbeelding met een groter scherpstelbereik.
- Pas eventueel nog aanpassingen toe, zoals het verwijderen van stof of het aanpassen van het contrast.
- Bewaar de samengevoegde foto.
Kortom, door focus stacking toe te passen, kun je bijvoorbeeld scherpe afbeeldingen maken van onderwerpen met een groot dieptebereik, zoals bloemen met stengels en bloemblaadjes die dicht op elkaar liggen, of een landschap met voor- en achtergronden die op verschillende afstanden liggen.
Deel dit bericht!
Over de auteur
Robin van Korven is een fanatieke (hobby)fotograaf uit Drunen, gemeente Heusden met een passie voor natuurfotografie en landschapsfotografie. heb je een vraag? Stel deze gerust in de comments hieronder!