Geschreven door:
Robin van Korven
Deel dit bericht

Nachtfotografie is de fotografie van het nachtelijke landschap of stadsbeeld, of van andere onderwerpen in het donker. Het kan een uitdaging zijn om goede nachtfoto’s te maken, omdat het licht beperkt is en de camera meer tijd nodig heeft om voldoende licht op te vangen om een scherp beeld te maken.

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden bij het maken van nachtfoto’s:

 • Gebruik een statief: Omdat de camera langer tijd nodig heeft om voldoende licht op te vangen, is het belangrijk om de camera op een statief te plaatsen om beweging te voorkomen en een scherp beeld te krijgen.
 • Gebruik een lange sluitertijd: Om voldoende licht op te vangen, moet je de sluitertijd verlengen. Dit betekent dat je de sluitertijd op 2 seconden of langer moet instellen, afhankelijk van hoe donker het is.
 • Gebruik een hoge ISO-waarde: Om meer licht op te vangen, kun je de ISO-waarde van de camera verhogen. Dit zorgt ervoor dat de camera gevoeliger is voor licht, maar kan ook leiden tot ruis in het beeld. Probeer dus een balans te vinden tussen de ISO-waarde en de hoeveelheid ruis in het beeld. De sweet spot bij sterrenfoto’s zit meestal tussen ISO 800 en 3200.
 • Gebruik ‘Manual focus’ en stel scherp op de sterren door gebruik te maken van je digitale zoomfunctie
 • Schakel je beeldstabilisatie uit
 • Gebruik een ontspanknop met timer: Door de ontspanknop met een timer te gebruiken, kun je bewegingen van de camera tijdens het maken van de foto voorkomen. Dit is vooral handig als je de camera op een statief hebt geplaatst.
 • Maak gebruik van beschikbaar licht: Zoek naar natuurlijke lichtbronnen, zoals straatlantaarns of verlichting in gebouwen, om het onderwerp te verlichten. Dit kan helpen om een natuurlijker uitziend beeld te krijgen.
 • Experimenteer met compositie: Probeer verschillende composities uit om het meeste uit je nachtfoto’s te halen. Zoek bijvoorbeeld naar manieren om licht en schaduw te gebruiken om interessante contrasten te creëren.

Wat heb je nodig voor nachtfotografie?

Om nachtfotografie te doen, heb je het volgende nodig:

 1. Een camera met de mogelijkheid om lange sluitertijden te gebruiken, zoals een spiegelreflex- of systeemcamera.
 2. Een statief om de camera stabiel te houden tijdens lange sluitertijden.
 3. Een afstandsbediening of een zelfontspanner om camera shake te voorkomen.
 4. Een lens met een groot diafragma (f/2.8 of lager) om genoeg licht op de sensor te krijgen.
 5. Een goed geplande locatie en onderwerp, en een duidelijk idee van wat je wilt fotograferen.
 6. Patience! Nachtfotografie kan soms tijdrovend zijn, dus zorg dat je genoeg tijd hebt om te experimenteren en te proberen verschillende instellingen en compositie-ideeën.

Tip: Met de applicatie ‘Photopills’ op je android of ios toestel kun je precies berekenen hoelang je kunt belichten zonder stersporen te creëren aan de hand van jouw type lens en diafragma instellingen, met behulp van NPF Rule of 500 rule. Daarnaast kun je heel eenvoudig de maan en melkweg lokaliseren met de virtual reality functie. Echt een aanrader!

Deel dit bericht!

Plaats een reactie