Geschreven door:
Robin van Korven
Deel dit bericht

Het gebruik van ISO is een belangrijk onderdeel van de belichting in fotografie, samen met diafragma en sluitertijd. Door het juiste evenwicht te vinden tussen deze drie factoren, kun je de juiste belichting creëren voor je foto’s, ongeacht de omstandigheden waarin je fotografeert. In deze blog gaan we in op de ISO instellingen, maar wat betekent ISO eigenlijk?

Wat betekent ISO eigenlijk?

ISO staat voor International Organization for Standardization en wordt gebruikt om de gevoeligheid van een camera sensor te meten. Hoe hoger de ISO waarde, hoe gevoeliger de sensor is voor licht. Dit kan handig zijn in situaties met weinig licht, maar kan ook leiden tot ruis in de foto. Daarom is het belangrijk om goed op te letten bij het gebruik van ISO in je foto’s. In de filmfotografie werd de ISO-waarde bepaald door de gevoeligheid van de film die gebruikt werd. De film werd op de fabriek behandeld met een laagje zilverhalidekristallen, die licht absorbeerden en omzetten in elektronen. Hoe meer zilverhalidekristallen er op de film waren, hoe gevoeliger de film was voor licht. In de digitale fotografie gebeurt dit proces op de beeldsensor, die bestaat uit miljarden kleine fotocellen die licht opvangen en omzetten in elektronen. De hoeveelheid licht die een fotocel opvangt, wordt bepaald door de ISO-waarde van de camera.

De meeste moderne camera’s hebben een ISO waarde die varieert van 100 tot 6400, met sommige zelfs nog hoger. Hoe lager de ISO waarde, hoe minder gevoelig de sensor is voor licht. Dit kan handig zijn in situaties met veel licht, zoals bij daglicht, lange sluitertijden óf met een flitser. Een lage ISO waarde kan ook leiden tot scherpere en minder ruisvrije foto’s.

Mijn visie op ISO

Zelf probeer ik zoveel mogelijk te fotograferen op ISO 100 om zo min mogelijk ruis in mijn foto’s te krijgen. Meestal fotografeer ik op een statief en is dat geen enkel probleem, maar er zijn ook situaties denkbaar waarin ik wel afhankelijk ben van ISO. Bijvoorbeeld als ik uit de hand een bewegend beeld wil vastleggen óf wanneer er simpelweg te weinig licht aanwezig is. Ook bij nachtfotografie wanneer je sterren wilt vastleggen is een hoge ISO waarde van belang om zoveel mogelijk licht van de sterren op te vangen. Om deze reden gebruik ik ook altijd de ‘manual’ stand van mijn camera, zodat ik volledig in controle ben over deze instellingen.

 

Categorieën: Instellingen fotografie Tags: , , , , Gepubliceerd op: 22 december 2022

Deel dit bericht!

Plaats een reactie