Geschreven door:
Robin van Korven
Deel dit bericht

Naast sluitertijd en ISO is het juiste diafragma kiezen voor het maken van foto’s cruciaal om een goed resultaat te krijgen. Deze keuze bepaalt immers de scherptediepte, de verhouding tussen licht en donker, de kleurintensiteit en het oogstrelende beeldresultaat. Voordat je het juiste diafragma kunt kiezen, moet je eerst weten wat een diafragma is.

Wat is een diafragma eigenlijk?

Een diafragma is een opening in een camera die het licht reguleert dat erdoor naar binnen komt. De grootte van dit gat wordt uitgedrukt in een f-nummer, meestal weergegeven als f/2.8, f/4, f/5.6, f/8 etc. Hoe groter het f-nummer, hoe kleiner het diafragma en hoe minder licht er doorheen komt. Hoe kleiner het f-nummer, hoe groter het diafragma en hoe meer licht er doorheen komt. De keuze van het juiste diafragma hangt af van de situatie. Als je bijvoorbeeld een landschap wilt fotograferen, dan moet je een groter diafragma gebruiken, zoals f/8 of f/11. Dit is omdat je de hele scène scherp wilt houden. Als je een portret wilt maken, dan heb je waarschijnlijk een kleiner diafragma nodig, zoals f/2.8 of f/4. Dit zorgt ervoor dat de achtergrond onscherp wordt, waardoor het onderwerp beter wordt geaccentueerd. Dit wordt ook wel ‘Bokeh’ genoemd.

Wanneer gebruik je een groot diafragma en wanneer een klein diafragma?

Groot Diafragma (laag F-getal)

Als je foto’s maakt bij weinig licht, zoals bijvoorbeeld een concert, dan heb je een lager diafragma getal nodig. Wanneer je in deze situaties een diafragma tussen f/1.8 of f/4 gebruikt, komt er meer licht binnen en kun je betere foto’s maken. Een laag F getal wordt ook vaak gebruikt in portretfotografie om een blurry achtergrond te krijgen.

Klein Diafragma (hoog F-getal)

Als je een foto maakt met veel licht, bijvoorbeeld als je buiten fotografeert, dan kun je het beste een diafragma gebruiken met een hoog f-getal tussen F/8 en f/13. Over het algemeen presteren lenzen ook het beste in deze range. Dit zorgt ervoor dat de foto op zijn scherpst is, ook in de hoeken. Ga je overdag tóch aan de slag met een laag F-getal, dan zal je waarschijnlijk te maken krijgen met overbelichting. Je kunt dit omzeilen door gebruik te maken van een ND filter. Deze filter houdt licht tegen en maakte langere sluitertijden mogelijk op klaarlichte dag. Je kunt het vergelijken met een zonnebril.

Scherptediepte

Het is ook belangrijk om te weten dat het diafragma invloed heeft op de diepte van veld. Als je een kleiner diafragma gebruikt, zoals f/2.8, wordt de scherptediepte kleiner, waardoor de achtergrond wazig wordt. Als je een groter diafragma gebruikt, zoals f/11, wordt de scherptediepte groter, waardoor de hele scène scherp wordt. Het is goed om te begrijpen dat het diafragma een van de belangrijkste instellingen is bij het maken van foto’s, omdat het bepaalt hoeveel licht er doorheen komt en hoe scherp de foto zal zijn. De beste manier om te begrijpen wat het diafragma doet, is door veel te oefenen. Probeer verschillende instellingen te gebruiken en kijk wat het verschil is. Als je veel oefent, zul je steeds beter begrijpen wanneer je welke instelling moet gebruiken.

Categorieën: Instellingen fotografie, Tips Fotografie Tags: , , , , Gepubliceerd op: 22 december 2022

Deel dit bericht!

Plaats een reactie