Geschreven door:
Robin van Korven
Deel dit bericht

Naast diafragma en ISO is het kiezen van de juiste sluitertijd een belangrijk onderdeel van fotografie. Of je nu een beginner bent of een professionele fotograaf, het begrijpen van de basisinstellingen is essentieel om goede foto’s te maken. De sluitertijd is de tijd die de camera gebruikt om de foto te maken. Hoe langer de sluitertijd, hoe meer licht er in de camera komt. Hoe korter de sluitertijd, hoe minder licht er in de camera komt. In dit blogartikel gaan we dieper in op dit onderwerp. We bespreken wat de verschillende sluitertijden zijn, wanneer je welke sluitertijd moet gebruiken en hoe de sluitertijd de kwaliteit van je foto’s beïnvloedt.

Wat is sluitertijd?

Sluitertijd is een belangrijk element in fotografie. Het is de periode waarin de sluiter van de camera open blijft en licht doorlaat naar de sensor. Het beïnvloedt de hoeveelheid licht die er op de sensor valt en bepaalt dus ook hoeveel licht er op de foto komt. Sluitertijd wordt gemeten in seconden of fracties van seconden. Langere sluitertijden vangen meer licht en zorgen ervoor dat de foto meer beweging laat zien. Korte sluitertijden maken het mogelijk om bewegend beeld te ‘freezen’. Denk aan het fotograferen van bewegende dieren, mensen of auto’s. Sluitertijd is een belangrijk element in het creëren van bepaalde fotografische effecten. Door de sluitertijd te kiezen die bij het onderwerp past, kun je speciale sferen en effecten creëren.

Uit welke sluitertijden kun je kiezen?

Laten we beginnen met een korte uitleg van de verschillende sluitertijden. De meeste camera’s hebben verschillende instellingen voor de sluitertijd, zoals: 1/2000 sec, 1/1000 sec, 1/500 sec, 1/250 sec, 1/125 sec, 1/60 sec, 1/30 sec, 1/15 sec, 1/8 sec, 1/4 sec, 1/2 sec, 1 sec, 2 sec, 4 sec, 8 sec en 15 sec. Deze getallen staan voor de tijd die de camera gebruikt om de foto te maken. De lagere getallen staan voor een kortere sluitertijd, wat betekent dat de camera minder licht doorlaat. Hogere getallen staan voor een langere sluitertijd, wat betekent dat de camera meer licht doorlaat.

Welke factoren spelen een rol bij het bepalen van je sluitertijd?

Sluitertijd is een van de basisprincipes van fotografie. Het is de tijd die de camera gebruikt om het licht van een scène te registreren. Het bepalen van de juiste sluitertijd is een belangrijk onderdeel van het maken van een goede foto. Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het bepalen van de juiste sluitertijd.

Beschikbaar licht

In de eerste plaats is er het licht in de omgeving. Als er veel licht is, heeft de camera minder tijd nodig om voldoende licht te verzamelen. Afhankelijk van het licht en je onderwerp maak je een keuze.

Lensopening

De tweede factor die een rol speelt bij het bepalen van de juiste sluitertijd is de lensopening. De lensopening (diafragma) bepaalt hoeveel licht de camera kan verzamelen. Als de lensopening kleiner is, bijvoorbeeld bij F/14, dan heb je dus een langere sluitertijd nodig. Als de lensopening groter is, bijvoorbeeld F/4, dan heeft de camera minder tijd nodig om voldoende licht te verzamelen.

ISO

Daarnaast is er de ISO-waarde. De ISO-waarde bepaalt hoe lichtgevoelig de camera is. Als de ISO-waarde hoger is, heeft de camera minder tijd nodig voor een goede belichting. Als de ISO-waarde lager is, bijvoorbeeld ISO 100, dan heeft de camera over het algemeen meer tijd nodig.

Beweging

Tenslotte speelt ook de beweging van het onderwerp een rol bij het bepalen van de juiste sluitertijd. Als het onderwerp snel beweegt dan heb je een snelle sluitertijd nodig om het moment te ‘bevriezen’. Indien het onderwerp langzaam beweegt dan heeft de camera minder tijd nodig om het onderwerp vast te leggen. De bovenstaande factoren zijn slechts enkele van de vele factoren die een rol spelen bij het bepalen van de juiste sluitertijd. Als fotograaf is het belangrijk dat je de verschillende factoren in acht neemt om de beste resultaten te bereiken. Hoe vaker je fotografeert hoe makkelijker het wordt om de sluitertijd te bepalen voor jouw foto.

Mijn ervaring

Een goed startpunt wanneer je uit de hand fotografeert is een sluitertijd van 1/125 sec (of sneller). Met deze sluitertijd kun je de meeste onderwerpen prima vastleggen zonder enkel probleem. Waarom niet langzamer? Het is simpelweg niet mogelijk om je handen 100% stil te houden bij het maken van een foto. Wanneer je een lagere sluitertijd hanteert dan 1/125 sec vergoot je de kans op bewegingsonscherpte. Een uitzondering op deze regel is wanneer je camera of lens beeldstabilisatie heeft. Deze geven je meestal een aantal stops speelruimte. Zelf probeer ik zoveel mogelijk te fotograferen op statief. Het mooie aan fotograferen op statief is dat sluitertijd een minder belangrijke rol speelt (tenzij je bewegend beeld wilt vastleggen). Een landschap loopt namelijk niet weg. Hierdoor kun je gemakkelijk 30 seconden belichten zonder dat je onderwerp onscherp wordt. Dit komt ook goed van pas wanneer je in de avond gaat fotograferen.

Tip voor het fotograferen van bewegende dieren: Zet je sluitertijd op 1/1000 sec en je diafragma op F/4 (of lager) en laat je camera de ISO waarde bepalen en gebruik de burst-modus om meerdere beelden achter elkaar te schieten.

Deel dit bericht!

Plaats een reactie