Een HDR-foto (High Dynamic Range) is een foto die meerdere foto’s met verschillende belichtingen combineert om een foto te creëren met meer kleur- en tonale details dan een enkele foto kan bieden. Deze foto’s worden vaak gebruikt om een natuurlijkere look te creëren, waardoor het lijkt alsof je met je eigen ogen kijkt.
Door verschillende belichtingsinstellingen te combineren, worden onderwerpen met verschillende lichtsterkte in dezelfde foto weergegeven, waardoor details in schaduwen en hooglichten beter zichtbaar zijn. HDR–foto‘s kunnen kleurrijker en meer dramatisch ogen. Deze techniek wordt gebruikt om meer details in een scène te laten zien, waardoor sommige elementen meer kleur, contrast en diepte krijgen. HDR–foto‘s kunnen worden gemaakt met digitale camera‘s of door verschillende foto‘s samen te voegen in een beeldbewerkingsprogramma.
Waarom zou je een HDR foto willen maken?
In het echte leven hebben we de mogelijkheid om te focussen op verschillende delen van een scène en daardoor verschillende delen van de scène beter te zien. Helaas heeft een camera dit niet. Een camera kan maar op één manier scherpstellen en daarom kan het moeilijk zijn om zowel de donkere als de lichte delen van een scène goed te laten zien. Dit is waar HDR foto’s een uitkomst bieden. Door middel van HDR technieken kun je namelijk meerdere foto’s maken van eenzelfde scène, met verschillende belichtingsinstellingen. Hierdoor kun je zowel de donkere als de lichte delen van de scène goed laten zien.
Wat zijn de voordelen van een HDR foto?
Er zijn verschillende voordelen van een HDR foto:
- Een groter dynamisch bereik: Een HDR foto kan een groter dynamisch bereik weergeven dan een reguliere foto, wat betekent dat het donkere en lichte delen van de foto beter zichtbaar zijn. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je een landschap wilt fotograferen met zowel licht schijnende wolken als donkere schaduwen. Denk aan een kleurrijke zonsondergang of zonsopkomst. De lucht is in dit soort omstandigheden zó fel dat de camera moeite heeft om detail in het landschap vast te leggen, vanwege de schaduw. Je kunt dit in lightroom herstellen, maar dit zorgt voor ruis. Daarom gebruik ik vaak deze HDR methode in het veld, zodat ik later in lightroom de foto’s kan samenvoegen.
2. Meer detail: Door het grotere dynamische bereik kan een HDR foto ook meer detail weergeven, wat betekent dat kleine nuances in kleur en textuur beter zichtbaar zijn.
3. Mooiere kleuren: Een HDR foto kan mooiere kleuren weergeven dan een reguliere foto, omdat het grotere dynamische bereik ervoor zorgt dat kleuren beter tot hun recht komen.
4. Minder over- of onderbelichte delen: Door het grotere dynamische bereik kunnen over- en onderbelichte delen voorkomen worden in een hdr foto, wat resulteert in een meer evenwichtige en realistische foto.
5. Mooiere contrasten: Door het gebruik van verschillende belichtingen kan een HDR foto mooiere contrasten weergeven dan een reguliere foto, wat resulteert in een meer dramatische en indrukwekkende foto.
Welke stappen moet je nemen bij het maken van een HDR foto?
1. Plaats je camera op statief om beweging te voorkomen
2. Kies een onderwerp en een locatie met het juiste licht. Een zonsopkomst of zonsondergang werkt het beste voor een mooi en kleurrijk resultaat.
3. Zorg ervoor dat de foto’s worden opgeslagen in .RAW
4. Neem meerdere foto‘s met verschillende belichtingen. Dit kun je doen door te spelen met je sluitertijd en ISO óf door gebruik te maken van de ‘Exposure Bracketing’ functie op je camera. Hierbij neemt je camera automatisch 3 of meerdere foto’s met verschillende belichtingen.
5. Gebruik een nabewerkingsprogramma om de foto‘s samen te voegen zoals Lightroom.
5. Pas de foto aan met schuifregelaars zoals schaduw, hooglichten en contrastom het volledige dynamische bereik te benutten van de samengevoegde foto’s.
6. Sla de foto op in een geschikt bestandsformaat. Het meest gangbare formaat voor online gebruik is JPEG.
Zie hieronder een voorbeeld van hoe ik dit heb aangepakt bij een zonsondergang in de Loonse en Drunense duinen:
Deel dit bericht!
Over de auteur
Robin van Korven is een fanatieke (hobby)fotograaf uit Drunen, gemeente Heusden met een passie voor natuurfotografie en landschapsfotografie. heb je een vraag? Stel deze gerust in de comments hieronder!